
A karácsonyt a világ számos országában ünneplik, ez az együttlét ideje. Csak érdekességképpen, a világon vannak olyan területek, ahol nem munkaszüneti nap, vagy egyáltalán nem tartják, ilyen például Szaúd-Arábia, Irán, Észak-Korea, és részben Kína.
Az év végi ünnepekre készülődés – jó magyar szokás szerint – a túlzások időszakává is válhat, különösen, ami az étkezést illeti. Ahhoz, hogy az ünneplés öröme megmaradjon és elkerüljük a felesleges pazarlást, kíméljük a pénztárcánkat, szeretnénk néhány dologra felhívni a figyelmet.
A kulcs a tudatosság, mértékletesség és a tervezés. Először is nézzünk meg az otthoni alapanyag készleteinket – és azok szavatossági idejét – hogy csak azt vásároljunk meg a menü összeállítását követően, amire tényleg szükségünk van. Fontos szempont az is, hogy hányan üljük körbe az ünnepi asztalt. Ehhez a gyakorlatlanabbaknak tudjuk ajánlani a neten található adagkalkulátorokat.
Ha ezzel megvagyunk, készítsünk részletes bevásárló listát, amihez tartsuk is magunkat, még ha a bolti kínálat el is csábítana, mondván: „jó lesz majd”… ott fog lejárni a konyhaszekrényünkben, ilyen például a sok újfajta sütési alapanyag. A felesleges termékek vásárlása is túlfogyasztáshoz vezet! A tartós élelmiszereket (liszt, cukor, szaloncukor, italok, stb.) már hetekkel korábban be tudjuk szerezni és csak a friss árut (hús, hal, zöldség) vegyük meg pár nappal az ünnepek előtt, hogy a vásárlással járó stresszt elkerüljük.
A tudatos bevásárlással nemcsak a környezetet védjük, hanem a pénztárcánkat is kíméljük, míg a megtervezett menüvel a hangsúly az együtt töltött, minőségi időn marad, nem pedig a habzsoláson, tukmáláson és az azt követően a kukában landoló megmaradt, felesleges élelmiszeren. A magyar háztartásokban évente, fejenként átlagosan 62 kg élelem végzi a szemetesben, amelynek jelentős része megelőzhető lenne. A keletkező élelmiszerhulladék legnagyobb részét az elpazarolt készételek teszik ki, évi 11,8 kg/fő/év mennyiséggel, amihez a karácsonyi időszak alaposan hozzájárul.
Néhány különleges karácsonyi étel a világ különböző pontjairól: Angliában a christmas pudding, egy sűrű, gyümölcsökkel és fűszerekkel teli puding, amelyet gyakran brandyvel flambíroznak tálaláskor. Svédországban az úgynevezett julbord, ami pácolt heringet, húsgolyókat és egy speciális krumplis ételt is tartalmaz. Mexikóban a tamales, ami kukoricaháncsba tekert, fűszeres kukoricatészta töltelékkel; Grönlandon a mattak (nyers bálnabőr) vagy a kiviak (apró madarak, fókabőrbe csomagolva, fermentálva) a helyi hagyomány részei. De bárhol-bármennyien is ünneplünk, a tudatos készülődés nemcsak a karácsonyt teszi nyugodtabbá és meghittebbé, hanem hozzájárul egy fenntarthatóbb világhoz, életmódhoz is.
Ady Endre szavaival szeretnénk mindannyiunknak kellemes ünnepeket kívánni:
„De jó volna mindent, mindent,
Elfeledni,
De jó volna játszadozó
Gyermek lenni.
Igaz hittel, gyermek szívvel
A világgal
Kibékülni,
Szeretetben üdvözülni.”


