Fásított zöldterület, közcélú parkolóhely, barnamezős beruházás – mind olyan nóvumok, amelyek Zugló új városrendezési-városképvédelmi rendeletcsomagjában szerepelnek. Az intézkedések nagy figyelmet fordítanak a zöldfelületek növelésére, az alulhasznosított részek fejlesztésére és a közterületi parkolás visszaszorítására.  

– A jogszabályok a korábbiaknál sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek a zöldterületek megóvására és bővítésére – jelentette ki Horváth Csaba, és hozzátette, új követelményként jelenik meg a fásított zöldterület, és az is újdonság, hogy a zöldfelület növelése érdekében a tíznél kevesebb autót befogadó parkolóknál a korábbiaknál kisebb rámpa építhető. – A rendeletcsomag olyan intézkedést is tartalmaz, amely a közterületen parkolók számának csökkentését szolgálja. A polgármester kiemelte: a cél elérésére bevezették a közcélú parkolóhely fogalmát. Ez azt jelenti, hogy azok az építtetők, akik vállalják, hogy garázsukat vagy parkolójukat mások is használhatják, kedvezményt kapnak az építési szabályok alkalmazása során. Ezen túlmenően az ingatlantulajdonosoktól megkövetelik, hogy az előírt zöldfelület biztosítása mellett a legtöbb gépjármű kapjon helyet a telkükön belül.

– Azt is szeretnénk elérni, hogy fejlesztések valósuljanak meg az elhanyagolt ipari területeken – közölte Horváth Csaba. – A barnamezős beruházást választóknak is be kell tartaniuk a zöldfelületekre vonatkozó előírásokat, azonban számukra megengedőbb az építési szabályzat.

– A rendeletcsomag öt egymással kapcsolatban lévő rendeletből áll – tájékoztatott Dienes János, Zugló főépítésze, hozzáfűzve: a szöveg összeállításánál arra törekedtek, hogy a szabályok rövidek, áttekinthetők és érthetők legyenek a rendeletet használók számára.

A rendeletcsomag a korábbiaknál erősebben védi a kertvárosi területek zöldfelületeit, viszont az építtetők eljárásai egyszerűsödnek. A régi épületek városképi megújulásának előmozdítására az építési törvény alapján kidolgozták a tetőtér-beépítés kerületi feltételrendszerét. A főépítésztől megtudtuk, a rendeletcsomag megnyitja annak lehetőségét, hogy a korábban szabálytalanul épült, magán- és közérdeket nem sértő építmények helyzete szakmai vizsgálaton alapuló önkormányzati döntéssel rendeződhessen.

Kapcsolódó cikkek