Boltvadász – Gesztenye és gombaszezon

Megérett a gesztenye, száll a serpenyőben piruló illata és beköszöntött az igazi gombaszezon is.

A forró gesztenye kívül és belül is melegséggel jár át bennünket, finom és egészséges, nem csoda, hogy a TNT még dalban is népszerűsíti a kicsi gesztenyét.

A szelídgesztenye Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfája, több száz évig is elél. Terméséből – az édességek, süteményeken kívül – lekvárt, mézet, bort, szörpöt és még pálinkát is készítenek. A népi gyógyászatban használják hasmenés ellen, hurutos és légzőszervi betegségek esetén, de görcsoldásra is kiváló.

A szelídgesztenyében nagyon sok vitamin megtalálható: B1-, B2-, B6-, C- és -E, de káliumot, magnéziumot, vasat, rezet és foszfort is találunk benne. A szelídgesztenye mérgező, ehetetlen rokona a vadgesztenye. De jó oldala, hogy a gyógyszer és kozmetikaipar szívesen felhasználja és még természetes mosószer is készíthető belőle – menete: fogjunk 5 darabot, dobjuk be este egy tál vízbe, majd reggel vagdossuk be a héját és tegyük bele a vadgesztenyét egy vászonzsákba; így „becsomagolva” rakjuk a mosógép dobjába a ruhák közé.

Másik őszi kedvencünk a gomba, ez a különleges, se növény se állat élőlény. Albert László gombaszakértő egyszer azt nyilatkozta, hogy ha eltűnnének a gombák, három éven belül kihalna a földi élet. De reméljük, ez nem következik be és még sokáig keresgélhetjük a dombok erdeiben az őzlábat, keserűgombát, kékhátút, galambgombát, vargányát, a mezőn pedig csiperkét és szegfűgombát.

A gombagyűjtésnek azonban van néhány szabálya, amelyeket érdemes betartani: meghatározó könyv egy éles kés nélkül el se induljunk gombászni; forgalmas utaktól, szennyezett területektől távol gyűjtsük őket; szedéskor a gombát a tönkbázisnál vágjuk el; kosárba vagy papírzacskóba gyűjtsük, és mielőbb dolgozzuk fel – a gombát nem ajánlott mosni, mivel megszívja magát vízzel; fagyasztás előtt érdemes megdinsztelni. De figyelem! Mindenképp ellenőriztessük gombáinkat szakértővel –  legközelebb eső gombaszakértő kereső .

A piacokon 74 faj értékesíthető, szakellenőri tanúsítvánnyal. Az ehető gombák több, mint 90%-a gyógyhatású, ezért is érdemes minél gyakrabban ételeinkbe is beletenni.

Gesztenyében, gombában gazdag napokat kívánok!

Kapcsolódó cikkek