Az a legzöldebb energia, amit fel sem használunk

Milyen a hatékony zöldpolitika? címmel rendezett kerekasztal beszélgetést Horváth Csaba polgármester vezetésével a Városért Egyesület a zuglói Civil házban. A kérdésre Zugló volt alpolgármestere, Szabó Rebeka, jelenleg országgyűlési képviselő, Zombory Pál, Zugló főkertésze és Hanga Zoltán a Fővárosi Növény- és Állatkert szóvivője adott választ. 

Budapesten az egy főre jutó zöldfelület 5 m2, az Európai Unióban ennek a duplája. A terv, hogy 2030-ra Budapest is elérje legalább a 9m2-t – vezette fel az egyik problémát a polgármester. Szabó Rebeka Zugló eredményei között sorolta fel a Pillangó Park „kizöldítését”, természetközelivé tételét, ami a biodiverzitás része. Megemlítette az egyik legnagyobb zöld beruházást is, a Rákos-patak revitalizációját. Persze a cél további zöldfelületek megteremtése. Zombory Pál növényfalakkal, dézsás kiültetésekkel vagy éppen zöldtetőkkel növelné ezeket. Hanga Zoltán szerint a kertes házakban kevesebb felületet kellene beburkolni az udvarokban. De zöldgondolkodásunkról sokat árul el az, hogyan közlekedünk, mit eszünk, szemetelünk-e és miként spórolunk.

Hagyjunk minél kisebb ökológiai lábnyomot magunk után. Erre mondta a polgármester viccesen: örökzöld mondás, az a legzöldebb energia, amit fel sem használunk.

Az önkormányzat is sokat segít azzal, ha széppé és komfortossá teszi parkjainkat, zöld felületeinket, mert akkor mi is jobban vigyázunk rájuk. Így formálódik mindannyiunk zöldszemlélete.

Kapcsolódó cikkek