
Szent György hava időjárás szempontjából, szinte a legszeszélyesebb hónapunk.
Már mindenhol kapható az üzletekben a hazai fóliás primőr zöldségek, főként a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka, de mivel április csapadékban bővelkedik és április 22. a Föld napja, ezért is választottam a mai témának a gombákat.
A gomba fogyasztása jó hatással van az elhízás kikerülésére, ugyan is alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít. Továbbá magas fehérjetartalma miatt is előszeretettel fogyasztjuk, igaz, egymagában nem képes kielégíteni az emberi fehérjeszükségletet, de bővelkedik tápanyagokban, különböző mértékben tartalmaz fehérjét és rostot, B-vitaminokat, szelént, ami erős antioxidáns, támogatja az immunrendszert, csökkentheti a rák kockázatát, és képes felerősíteni a C-vitamin és az E-vitamin hatását.
Magyarországon bizonyítottan előforduló nagygombák számát mintegy 3000-re becsülik a nem ehetőekkel együtt. A leggyakrabban fogyasztott és legnagyobb mennyiségben termesztett (éves szinten több mint 30 ezer tonna) a csiperke és laskagomba, de a Kárpát-medence erdőiben, rétjein, mezőin mintegy 250-féle ehető gomba terem márciustól novemberig.
Tavasztól szedhető a csésze-, kucsma-, pereszke-, és tövisaljagomba, de a kirándulók kedvence még a róka-, a rizike-, a szegfű-, az őzláb-, és galambgomba. Igen kiváló ízű a vargánya is. Rántva, sütve, mártásban, levesekben, salátákban egyaránt fogyasztjuk. Most inkább a választékra voltam kíváncsi az üzletekben és ezt figyelembe véve készítettem a mai ártükröt.
A tavaszi erdőkben, mezőkön kellemes, figyelmes kincskeresést (csak ehetőt!) kívánok és javaslom a ritkább gombafajták megkóstolását is, mert kellemeset fognak csalódni.

