Boltvadász – Eljött a kerti sütögetések szezonja

A jó idővel elérkezett a szabadtéri sütögetések, grillezések ideje kertben, parkban, erkélyen.

Több típus közül is választhatunk: faszenes, gázos, elektromos; ez utóbbit javasolnám az erkélyekre, hogy a szomszédok, nehogy ránk hívják a tűzoltókat.

A grillsütés (mangálozás tájnyelven) az ételkészítés legősibb módja és több tízezer évvel ezelőtt felfedezték a faszénkészítés módját is. A szabadtéri sütögetésnek 3 elterjedt módja van: rostélyon-ez a klasszikus grillezés, „tokban” (broiling) és nyárson (roasting), de az új grillezési trend a füstölés (a húst órákig, a tűztérből érkező forró füstben sütik 90 °C és 130 °C közötti alacsony sütési hőmérsékleten).

Szén vagy brikett?

A klasszikus szén gyorsabban meggyújtható, a parázs már 25 perc után megfelelő, hőmérséklete elérheti a 700 °C-ot is, alkalmas kolbászok és steakek sütéséhez. A brikett megfelelőbb, ha hosszabb ideig szeretne sütögetni, mert akár 3 órán át is izzanak, de össze is lehet keverni őket és akkor minden igényt kielégítő lesz a parazsunk. Mindegy hogy melyik formáját választják, a következő, gyakorlatias tanácsokkal segíteném Önöket. Ideális hőmérsékletek: Steak: 230-280 °C; baromfi: 140-200 °C között; vad: 130-180 °C között; hal: 160-180 °C között; zöldségek: 150-180 °C között.

Előkészítésnél jó ha figyelünk, hogy műanyag, üveg vagy rozsdamentes acél edényben pácoljunk; hússzeletek ideális vastagsága 1-1,5 centiméter; a fanyársakat sütés előtt fél órával áztassuk vízbe; szobahőmérsékletűen tegyük a grillezni valókat rácsra, így szaftosabbak maradnak; füstölt húsárut ne grillezzünk, mert a grillezés folyamán rákkeltő anyagok keletkeznek. Fűszertippek pácokhoz: hal: citrom, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű; sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors; csirke: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander; marha: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió.

Ha forró nyári napon sütögetnénk, akkor hangsúly a zöldségeken valamint a csirke- és halhúson legyen. A disznó, marha és a kolbász félék a melegben még nehezebb emészthetőek; kerüljük a majonéz alapú salátákat is, mert igen könnyen romlanak, valamint a nyári friss saláták sokkal izgalmasabbak.

Bátran merjük grillezni a nagyobb víztartalmú zöldségeket, gyümölcsök is, mint uborka, paradicsom, paprika, görögdinnye, sárgadinnye, ananász, grapefruit, mert bizony nem csak ínycsiklandó húsok és zöldségek sistereghetnek a forró rácson, hanem a nyári kert gyümölcsei is, mint a most érő cseresznye balzsamecetkrémbe forgatva, körte nádcukorral, alma fahéjjal, bazsalikomos sült eper nyárson fagyival, nyársra húzott szőlő kecskesajttal és rozmaringgal, füge mézes rummal, barack fagyival és még tudnám sorolni a grilldesszertek sorát.

A sütögetés hangulatáról annak sem kell lemondania, aki valamilyen diétát tart, mert a grillezhető élelmiszerek tárháza szinte végtelen és a grillételek többsége kifejezetten egészséges.

Kívánok mindenkinek ízletes grillezéssel egybekötött, sok szabadtéri programot!

Kapcsolódó cikkek