Boltvadász – Gyümölcsök

Alma a fa alatt, nyári piros alma – mondja a nóta

Októberben befejeződik a mezőgazdasági termények, gyümölcsök begyűjtése. Itthon a legnagyobb mennyiségben az almát fogyasztjuk (kb. 9,8 kg/fő/év). Leggyakrabban fogyasztott és szeretett süti is a családban a mama féle almás pite, amit az utóbbi időben ritkábban sütök a 800 forintos alma ár miatt. Ezért is raktároztunk be a Lidlben akciózott 429 forintért kínált piros almából.

Végeztünk egy kis „kutatást”, hogy miért is kerül az egész ország területén sikeresen termeszthető gyümölcs ennyibe. Csak negatív információkhoz jutottunk – és nem csak az almával kapcsolatban-: 2025. évi hazai termés minden idők leggyengébbje -az átlag 500 ezer tonna helyett 160 ezer tonna begyűjtését jelezték.

Sajnos a többi hazai gyümölcsünknél sem volt sokkal jobb a helyzet, például: kajszibarack: 5,8 ezer tonna volt, ami negyede a 2024-ben betakarított mennyiségnek; meggy, őszibarack: 2024 évihez képest, egyharmaddal termett kevesebb – a gyenge termést az időjárási szélsőségek erősen, a termőterületek csökkenése is befolyásolták.

Ezek a mennyiségi csökkenések nem csak a friss áru eladási áraira, hanem az ehhez kapcsolódó feldolgozott termékek drágulására is, mint például a lekvárra, gyümölcslére, szörpre, fagyasztott termékekre is, valamint a polcokon található import termékek további bővülésére hatással vannak. Statisztikák szerint, már augusztusban! a friss gyümölcsöknél volt a leglátványosabb drágulás.

Pár éven belül eltűnhet a pálinka is – Thököly Imre 1684-ben már említette a szilvapálinkát- a hazai boltok polcairól, mivel az előállítása kizárólag Magyarországon termesztett gyümölcsből (sűrítmények és aszalt gyümölcsök kivételével) készíthető jogilag. A pálinkafőzésre felhasználható gyümölcsárak: az öt éve kilónként 70 forintos szilvát most 300 forintért, a 180-200 forintos sárgabarackot 5-600 forintért, a 240-260 forintos cigánymeggy kilóját 800 forintért kínálták a termelők 2025-ben. Tehát a „légyümölcs” árak is a „fellegekben”.

Lehet, hogy visszatérünk a XX. század előtti magyar „pálinkához”, ami rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, ritkábban akár céklából, édes gyökerekből vagy borsóból is készült?

Hát szerintünk ez már nem az a „szegények kávéja” lenne. Sajnos csökkenő, hazai zöldség-gyümölcs árakra a jövőben sem számíthatunk -az Agroinform szerint, 2024-ben a magyar mezőgazdaság termelékenysége jelentősen, 15,5%-kal csökkent, ami az egyik legnagyobb visszaesés volt az EU-ban-, de „a remény hal meg utoljára”.

Bízunk benne -és remélem a szakemberek tesznek is ezért-, hogy leszünk még a Kárpát-medence (ha nem is Európa!), de legalább hazánk megfizethető éléskamrája!

Kapcsolódó cikkek