
Kánikulában hogyan hűsítsük a testünket kívül-belül?
A megfelelő élelmiszerekkel és néhány ötlet segítségével. Például: napi többszöri, kisebb étkezéssel; egy langyos borsmenta teával; gyümölcs- és zöldséglevekkel; csípős ételekkel, ami fokozza a verejtékezést, így a felesleges hő távozik a szervezetből, aminek a következménye, hogy csökken a testhőmérséklet. De a megfelelő táplálék bevitellel bőrünk leégése ellen is védekezhetünk.
A gyümölcsök közül a sárgabarack, görög- és sárgadinnye, a mangó, míg a zöldségeknél a sárgarépa, paradicsom, spenót, de még a brokkoli is karotinban, antioxidánsban gazdag élelmiszerek, míg a gyógynövények közül a körömvirág, a homoktövis bogyója és a kamilla, amik segíthetnek a bőrünk természetes napvédelmében.
Bár most egy kicsit alábbhagyott a meleg, de még előttünk a nyár. A tradicionális kínai orvoslás javasolja még a forró napokon az uborkát, spárgát, zellert, padlizsánt, tofut és a főtt hús, is mint hűsítő táplálékot. A mi nyári kedvencünkkel a görög- és sárgadinnyével már korábbi Boltvadászban foglalkoztam, ezért most egy másik, tök nemzetséghez tartozó zöldségre hívnám fel a figyelmüket, ami nem más, mint a lédús, sok ásványi anyagot tartalmazó, kitűnő szomjoltó, és az alacsony kalória tartalmú uborka. Mi sem esik jobban, mint beleharapni egy hűs, kovászos ubiba 30 fokban! Szeretném megemlíteni az erjesztése során keletkezett baktériumok, probiotikus, jótékony hatását is az emésztésre.
Tények az uborkáról: már i. e. 10. évezredben is termesztették. Az ősi Egyiptomban a kőfejtő rabszolgáknak ezt adták, mint frissítőt, 1492-ben Kolumbusz Kristóf Santa Maria hajójának éléskamrájában is megtalálható volt, de XIV. Lajos a Napkirály is rajongott az uborkás levesekért és salátákért.
Kína a világ legnagyobb uborkatermesztője, 2021-ben az éves termelés 79%-át adta a több mint 90 millió tonna össz. mennyiségnek, míg hazánkban az évi 15-18 ezer tonna nagy része Nagykőrös és Kecskemét környékén termesztik.
Ez a zöldség elősegíti a nyári kipirosodás, viszketés, hámlás gyógyulását és nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású is – a meleg okozta duzzadt bokák barátja. Segítség kívül-belül, a forró napok Jolly Jokere.
Ha van Önökben kíváncsiság, próbálják ki a kovászos uborkából készült vagy joghurtos uborkalevest, avokádós-uborkás kuszkusz- vagy gyömbéres uborkasalátát is, de a nap végén koccinthatnak egy uborkás gin-tonic-kal is.
Csak, mint érdekesség a Guinness Rekordok Könyve szerint a leghosszabb uborka 1 méteres és a súlyrekordot egy 12,4 kilós uborka tartja. Szerencsére a boltokban az uborka ára csökken, választékuk bővül, ezért bátran fogjanak bele felhasználási kísérletekbe.
Pénteken 10.00 és 18.00 órától a Zugrádióban
Zugrádió – Zugló hangja