Boltvadász – Kukorica

Rica-rica kukorica. Háromnegyed része szénhidrát, a többi rostanyag és több, mint 9000 éve az emberi táplálkozás része.

A kukoricát elsősorban állati takarmányként és csak másodsorban emberi táplálékként használjuk. A magyar kukorica szó valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból származik, a tengeri elnevezése a tengeren túlról érkezéshez köthető. Hazánkba Törökország felől jött, ennek köszönhető a törökbúza elnevezését. A sárgásfehér mellett beszámoltak vörös, kék, rózsaszín és fekete szemekről, valamint pöttyös és csíkos változatokról is. Ezeket a hagyományőrző gazdák a mai napig termesztik.

A világ legnagyobb kukorica termelői az USA (2021-ben 384millió tonna!), Kína, Brazília. Mexikóban tortillát, Olaszországban polentát, Erdélyben kukoricakását készítenek belőle. A világ számos országában közkedvelt reggelinek számít a kukoricapehely is és ne feledkezzünk meg a pattogatott kukoricáról sem. De, ami nálunk most szezonálisan a sláger a főtt csemegekukorica, mely a gluténmentesen étkezők legjobb barátja is. Nemcsak finom, hanem jó energiaforrás is. A szemek tele vannak tápanyagokkal, amelyek elfogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Jót tesz az emésztésnek, segíti az anyagcserét. Az ajánlott napi foszfor, magnézium, kálium, C-vitamin, B-vitamin, folát, tiamin és B12-vitamin bevitelünk több mint 10%-át biztosítja, emellett jó E-vitamin, vas-, mangán-, szelén-, nátrium- és cinkforrás, antioxidánsokat és aminosavakat is tartalmaz. A csemegekukorica fagyasztva egész évben rendelkezésünkre áll és a lisztjében, darájában is megtalálható az összes tápanyag. Előfordul, hogy a vásárolt tengeri alig édes, kemény szemű, ennek oka az, hogy sajnos takarmánykukoricát vásároltunk. Néhány jó tanács vásárláskor: mivel a cukor a Nap melegének hatására keményítővé alakul, érdemes hűtött, vagy legalább a közvetlen napfénytől védett helyen tárolt kukoricát választanunk. A rajtahagyott levelek, ha élénkzöldek és erőteljesek, akkor a kukoricát nemrég szedték le. Az igazán friss kukoricaszemekből enyhe nyomásra tejszerű nedv folyik ki.

Tárolni levelei eltávolítása nélkül hűtőszekrényben, laza nejlonzacskóban javasolt. Főzési tipp: a főzővizet nem kell megsózni, mert a túl sok só és a hosszú főzési idő keménnyé teheti a szemeket. És a tejes trükk: a lábasba ne csak vizet, hanem egy bögre tejet és egy negyed kocka vajat is adjunk a főzővízhez, a leszedett külső leveleket tegyünk a lábas aljára és a kukorica tetejére is. Így a kukorica 7-10 perc alatt megfő, ráadásul finom puha és vajas ízű lesz. A frissen főtt kukoricához jól illik a mértékkel adagolt só, a vaj, esetleg az olíva- vagy lenmagolaj. A világ más tájain inkább sütve eszik. Kívánatos köretet kaphatunk, ha a párolt szemeket összevegyítjük sült paprikával és hagymával, esetleg paradicsommal, zöldpaprikával és vörös színű babbal. A leturmixolt főtt szemekkel édes és sós leveseket és mártásokat is besűríthetünk. A kukoricalisztet és -darát sűrítésre és kevert tészták ízesítésére is használhatjuk. Az egész amerikai kontinensen fogyasztják zöldség-, hús-, és halételekhez a zsenge és a keményre érett, majd megőrölt szemeket. Magyarországon a 20. század első felének ínséges ideiben mindennapi ételnek számított a kukoricamálé vagy puliszka, amit a mai gasztronómia ismét felfedezett. Szóval fogyasszuk nyáron-télen, csövesen, szemezve vagy őrölve és legyünk mi a Kukorica Jancsik!

Kapcsolódó cikkek