Boltvadász – libanap

Elment a lúd búcsút járni, nem kell onnan visszavárni.

Majd visszajön sülve, főve, nem ül többet az ülőre.

Ez a gyermekmondóka a Márton-napi libafogyasztás hagyományára utal, ami Szent Mártonhoz kapcsolódik, aki a 4. században élt és amikor püspökké akarták választani, elbújt egy libaólba, de a gágogás elárulta, így végül a francia Tours püspöke lett. Ebből ered a hagyomány, hogy Márton napján, november 11-én libát eszünk, de gazdasági és naptári oka is van: ekkor zárult az őszi betakarítás, levágták a hizlalt libát, aminek a zsírja, húsa jól eltartható volt a téli hónapokra.

A liba mellé hagyományosan az újbor fogyasztása is társul. Divatja leginkább a vörösboroknak van ilyenkor, de ehhez természetesen korai érésű szőlőfajtákra van szükség: azok a borászok, akik rendelkeznek ilyen szőlőkkel, gyakran versenyeznek azon, hogy kinek a bora jelenik meg elsőként a boltok polcain.

Európa több országában is ünneplik Márton napját, eltérő szokásokkal. Franciaországban, Tours városában a vallásos zarándoklatok és körmenetek a jellemzőek, Németországban, Ausztriában a gyerekek lámpásfelvonuláson vesznek részt, Csehországban és Szlovákiában pedig hasonló hagyomány él, mint Magyarországon.

Népszokás, hogy a liba csontjából jósolták meg a következő tél időjárását: ha a csont fehér, havas tél várható, ha barna, sáros. Jóslás helyett most jöjjön néhány tájékoztató adat a naphoz kapcsolódóan. A magyarországi liba- és víziszárnyas-termelés a 2020-as években jelentősen visszaesett a COVID világjárványnak köszönhetően: míg 2019-ben körülbelül 2 millió darabot tenyésztettek, 2020-ra ez 1,25 millióra csökkent. 2023-ban a vágások darabszáma már növekedést mutatott, a liba- és kacsavágás 21,9 illetve 16,2%-kal nőtt az előző évhez képest. A hazai egy főre jutó éves fogyasztás kb. 0,7–1 kg libahús és 3 kg kacsahús. Az ágazat exportorientált, az állomány 80%-a kerül külföldre és a libamáj eladásában Magyarország vezető pozíciót tölt be.

A hízott libák gyorsan növő fajták esetén 8 hét, hagyományos fajtáknál 12–16 hét alatt érik el vágó súlyukat, amely 3–4 kg húslibánál, ünnepi hízott libánál 4–6 kg. A boltokban a libacomb ára frissen vagy fagyasztva kb. 5 500–7 500 Ft/kg, de akciós ajánlatban olcsóbb is lehet. A libamell filé ára kb. 6 400–7 000 Ft/kg körül mozog- üzletlánconként, piaconként eltérő árak és akciók függvényében.

Ha szeretjük, miért együnk több libahúst? Mert magas, teljes értékű fehérjét, kedvező zsírsavösszetételt, vasat, B-vitaminokat és szelént is tartalmaz, ízletes és sokféleképpen elkészíthető, mérsékelt fogyasztás mellett szív- és érrendszer-barát.

Számos zuglói étterem kínál libalakomát Márton-nap környékén, amennyiben csak le szeretnénk ülni a terített asztalhoz és elfogyasztania a sült libacombot, aszalt szilvás párolt káposztával vagy a libazúzás, füstölt kacsahúsos, főtt tojásos sóletet, illetve a libanyaklevest. Amennyiben tehetjük, próbáljunk minél több „gágogó” ételt megkóstolni, mert mostanában az év legszélesebb választékát találjuk.

Kapcsolódó cikkek