Dream sequence – kezdődik az utazás

Különleges zenei utazásra invitáljuk hallgatóinkat, vasárnap este induló sorozatunkban.

1967-ben alakult meg az elektronikus zene egyik legismertebb (és egyik legrégebbi, egyben ma is működő) képviselője a Tangerine Dream. Alapítója a 2015 januárjában elhunyt Edgar Froese volt.

Bár rockzenekarként indultak, zenéjük – amely az elektronikus zene szinte minden irányzatára hatott, az ambienttől kezdve a tánczenékig – kezdettől fogva az experimentális zene és az elektronikus eszközök összeházasítására épült.

Jóval elvontabb és kevésbé populáris jellegű volt, mint a nyolcvanas évek elejének űr-zenéje és a kilencvenes évek elektro hulláma, vagy akár magának az ambient műfajnak az egésze, aminek létrehozásában egyébként meghatározó részük volt.

Immár ötven éven és több, mint száz albumon túlmutató munkásságuk során a zenekar tagjai sokszor cserélődtek, olyan óriásokat kinevelve soraikból, mint Christopher Franke, Peter Baumann, Johannes Schmoelling vagy Klaus Schulze.

Most biztosan azt gondoljátok, ez valami vájtfülűeknek szóló, kissé belterjes sorozat, de a Tangerine Dream volt az előfutára és egyben ihletője az electronic dance, az ambient és a new age zenének.

50 év nagy idő, természetesen fél évszázad alatt a Tangerine Dream is sokat változott, ennek megfelelően munkásságukat korszakokra szokás osztani. Az elsőt – a krautrock-ot – hallgathatóság hiányában most átugranánk.

Később a populárisabb zenei stílusok felé fordultak és  rengeteg kiemelkedő filmzenével tették le a névjegyüket a kifinomult zenekedvelők szélesebb tömegei előtt is.

Azok akik azt gondolják, a Tangerine Dream csak valamilyen szűk rétegzene – bár részben igazuk van – nem tévednek nagyot, de biztosra mondhatóan lesz olyan alkotásuk, amely ismerős lesz jó pár korosztálynak. De erről majd akkor, amikor a sorozat eljut oda.

Mai, első epizódunkban az 1975-ben készült Ricochet albumot mutatjuk be (idézzük vissza), amely előrevetítette, nem csak az együttes nyolcvanas évekbeli irányultságát, de mindazt amit a világ utóbb úgy ismert meg, mint a trance.

Vegyétek le világítást, lazuljatok el és hunyjátok be a szemeteket. Nyitókép: legyen mondjuk egy sivatagi táj és indulhat a műsor. Vasárnap este 6-tól Dream sequence a Zugrádión.

Kapcsolódó cikkek