A kormány elvonásai miatt idén mintegy kétmilliárd forinttal kevesebb pénz jut köztisztasági feladatokra, ezért a fővárosi önkormányzat az eddigi csaknem 11 ezer helyett negyedével kevesebb köztéri szemetes üzemeltetését rendelte meg a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-től.

A hulladékgyűjtők számának csökkentése minden kerületet érint. Az FKF fokozottan figyel arra, hogy a takarékosság mellett is biztosított legyen a közterületek tisztasága. A vállalat szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatása szerint a visszavont szemetesek kiválasztásánál több szakmai szempontot is figyelembe vettek.

Az emberek környezettudatosságának köszönhetően egyre többen gyűjtik szelektíven a hulladékot, s kevésbé használják a köztéri edényeket, emiatt általánosságban is kevesebb hulladékgyűjtő szükséges. Együttműködést kezdeményeznek a nagy mennyiségű hulladékot kiváltó egységekkel. A fenntartható hulladékgazdálkodás egyik alapelve az a számos nagyvárosban is elterjedt gyakorlat, hogy a hulladékszállítás és -kezelés költsége a hulladéktermelőt terheli (a „szennyező fizet” elve). Az FKF ezért együttműködést szorgalmaz a jelentős mennyiségű hulladékot generáló gazdálkodó szervezetekkel (például gyorséttermek, élelmiszerüzletek, vendéglátóhelyek), hiszen az üzletek és éttermek környékén a hulladékgyűjtők elhelyezése, valamint a hulladék elszállítása az üzletek feladata, nem pedig az önkormányzaté – tudtuk meg.

A pandémia miatti kijárási korlátozás, a fővárosba érkező turisták elmaradása több helyen is lehetővé teszi az edények leszerelését.

Az FKF a közösségi közlekedési megállókban, a nagy forgalmú közterületeken új tartályokat is kihelyez, ha a megnövekedett forgalom miatt a hulladék mennyisége nő.

Kapcsolódó cikkek