Semmelweis napja alkalmából is megköszönte az önkormányzat az egészségügyi dolgozók elmúlt másfél éves munkáját

Az elmúlt másfél évben a világot kellett megmenteniük – hangzott el a Semmelweis-napi ünnepségen, ahol harminc egészségügyi dolgozó vehetett át emléklapot és ajándékot. A magyar egészségügy napján Horváth Csaba polgármester és dr. Nagy András Csaba, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) igazgató főorvosa köszöntötte a ZESZ dolgozóit.

Bár a szokásos Semmelweis-napi díjakat csak kora ősszel adják át, az önkormányzat fontosnak tartotta mielőbb megköszönni a pandémiás időszak kihívásaira emberfeletti helytállással válaszoló zuglói egészségügyi szolgálat munkáját.

Emléklappal és ajándékkal mondott köszönetet a zuglói Civil Házban a kerület vezetése azoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek a járvány elleni védekezés során. Horváth Csaba polgármester ünnepi köszöntőjében Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének fontosságát méltatta, ugyanakkor rámutatott, az elmúlt másfél évben a világot kellett megmenteniük az egészségügyi dolgozóknak. – Sokan nem szeretik, amikor a járvánnyal kapcsolatban a harc, a küzdelem szavakat használják, szerintem azonban nagyon is helyénvalók. Másfél évnyi küzdelem után vagyunk és bár sok csatát nyertünk, a veszteségeink óriásiak, és még mindig nem jelenthetjük ki, hogy megnyertük ezt a háborút. Ennek az emberfeletti küzdelemnek a frontvonalában az orvosok, ápolók, egészségügyi szakdolgozók állnak – méltatta a szakma kiválóságait éppúgy, mint azokat, akik a egyszerűen csak a kötelességüket végzik.

A polgármester szerint nem lehet lehetetlen küldetés mindenkit megmenteni, de az egészségügyi dolgozók nemcsak megmentenek minket, hanem reményt is adnak, hogy jó kezekben vagyunk, hiszen tökéletesen helytállnak nap mint nap. – Nem lehetünk elég hálásak, nem tudjuk elégszer mondani, hogy köszönjük! – jelentette ki Horváth Csaba.

A ZESZ igazgató főorvosa elmondta, Semmelweis-napon mindig azt próbálják elemezni, mit üzen nekik Semmelweis Ignác munkássága. Szorgalmas, kitartó, önzetlen, lelkiismeretes munkát kell biztosítani a betegek számára, merjenek változtatni a hibájukon, álljanak ki az igazukért, legyenek kitartóak, állhatatosak, a segíteni akarás vezérelje tevékenységüket – sorolta, ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a magyar egészségügy problémái megoldatlanok. Alulfinanszírozottság, túlterheltség, anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya – vette sorra a problémákat.

Dr. Nagy András Csaba köszöntőjében kitért arra is, hogy tavaly év elején a mi, de még a szüleink generációja által egy sosem látott kihívással kellett megküzdenünk, ami Semmelweis tanait élesztette újra nemcsak a higiénés szabályok betartása kapcsán, hanem az egészségügyi dolgozók hatalmas áldozatvállalása tekintetében is. – Nincs az a pénz, nincs az a taps, nincs az a hátbaveregetés, ami ellentételezné ezt az áldozatot – hangsúlyozta a ZESZ vezetője hozzátéve, különösen büszkék azokra a dolgozóikra, akik az elmúlt időszakban a kivezénylések alatt képviselték az intézményt, és azokra, akik az oltási hullámban több intézményben is helytálltak úgy, hogy a ZESZ-ben is elvégezték munkájukat. Az igazgató főorvos munkatársain kívül a kerület polgármesterének, képviselő-testületének és országgyűlési képviselőjének is megköszönte a támogatást.

A rendhagyó ünnepségen, amelyen mások mellett Bitskey Bence önkormányzati képviselő is részt vett, Horváth Csaba polgármester és Hevér László György, a népjóléti bizottság adta át az emléklapokat és ajándékokat a ZESZ dolgozóinak. Elismerést vehetett át: Becs Jánosné, Becsák Szilvia, Hagya Erika, Petőné Döbrentei Noémi, Pintér Zoltánné, Paunoch Katinka, Cseh Anita, Tóthné Zérczi Ágnes, Penzerhoffer Tímea, Tóth Réka, Papp Imola, Kosztyuné Bertus Jolán, Zakor Barbara, Kalocsai Katalin, Kertész Anita, Országné Szemere Ida, Demjén Istvánné, Rozgonyiné Kalocsa Hajnalka, Czudarné Vidmánszki Judit, Tóbiás Lajos Csabáné, Szitáné Király Erika, Kámánné Katona Zsuzsa, Kámán József, Hugyecz János, Krézmánovics István, Szilágyi Nóra, Benoist-Limonetti Patrícia, Iváncsevics Regina, Sinkó Ilona, Kissné Springier Mercédesz.

A június 30-i ünnepség Nyertes Zsuzsa és Straub Dezső produkciójával ért véget – a művészek az Éless–Szín gondozásában színpadra állított Nyerő Páros című produkciójuk egy részletét adták elő.

Kapcsolódó cikkek