Zugló Önkormányzata sikeresen zárta az Interreg AWAIR-CE programot. A több mint 100 szakmai résztvevővel, 2021. február 25-én tartott, nemzetközi online konferencia a program zárása volt. Az előadók között üdvözölhettük Budapest főpolgármesterét, Zugló alpolgármesterét, a lengyel Katowice és az olasz Parma polgármesterét, valamint a téma számos szaktekintélyét.

A program Karácsony Gergely, akkori zuglói polgármester idejében indult. Budapest vezetőjeként is ugyanazokat az elveket vallja:
„A légszennyezés súlyosan károsítja a lakosság egészségét. És nem helyi kihívás, mert probléma nem áll meg a települések határán. Fontos, hogy az önkormányzatok együttműködjenek. Közös ügyünk, együtt, összefogva kell biztosítanunk a nyilvánosság tájékoztatását és a veszélyeztetett csoportok védelmét. A levegő minőségének javítása közös feladatunk és közös felelősségünk.”

AZ AWAIR PROJEKTRŐL

A “Tiszta levegőt AWAIR!” AWAIR CE 1226 azonosító számú projekt azért jött létre az Európai Unió Interreg „Természeti és kulturális források” programjában (www.interreg-central.eu), hogy egy új személetmódot adjon és ismereteket dolgozzon ki a kritikus légszennyezettségi helyzetek kezelésére, valamint a legsérülékenyebb célcsoportok életminőségének növelésére.

A NEMZETKÖZI KONZORCIUM FŐBB TAGJAI

  • Vezető partner: ARPAE (Regionális Környezetvédelmi Ügynökség, Bologna)
  • Parma Önkormányzata (Olaszország)
  • Zugló Önkormányzata (Magyarország)
  • Katowice Önkormányzata (Lengyelország)
  • Müncheni Környezetvédelmi Kutatási Központ (Németország).

A PROJEKT FŐ CÉLJAI

  • Környezetvédelemmel foglalkozó közép-európai szervezetek szakmai támogatása, kapacitásának növelése
  • Nemzetközi megközelítés kialakítása egy nemzetközi problémához, ezen eszközök helyi alkalmazása
  • Közösen kialakított mérési módszerek és stratégiák
  • Az Extrém Légszennyezettségi Helyzetek (SAPEs) okozta negatív hatások csökkentése, különösen a legveszélyeztetettebb célcsoportokat tekintve

A projekt keretében egy digitális alkalmazást is fejlesztett a német partner. Ez a lakossági applikáció értesíti a felhasználót, hogy milyen a levegő minősége, és figyelmeztet, ha romlik és mit tegyen vagy sem ebben az időben. Elsődlegesen a sérülékeny érintetteknek lehet kiemelten hasznos, illetve azoknak, aki ilyenekkel csoportokkal foglalkoznak pl. óvoda pedagógusok, idősgondozók. Az applikáció letölthető „Interreg SAPE” néven.

Szabó Rebeka, Zugló Önkormányzatának egyik alpolgármestere szerint:
“Hatalmas energiával vetettük bele magunkat projektbe. Olyan pilotokat csináltunk, mint az avarégetés betiltása, új szmogriadótervezet, vagy az óvónőképzés. Megteremtettük az alapokat ahhoz, hogy egy folyamatos szakmai együttműködés jöjjön létre a térség önkormányzatai és szakmai szervezetek között levegőminőség témájában. A zuglóiak mostantól a levego.zuglo.hu oldalról vagy az applikáción keresztül napi szinten tájékozódhatnak a levegőminőségről. Elmondhatjuk, hogy ez a szeretetprojekt eredményesen zárult. Dicséret illeti a kollégákat és a projekt partnereket. Az Interreg programnak és a Széchenyi Programirodának pedig köszönet az adminisztratív segítségéért.”

Kapcsolódó cikkek