Több százan vettek részt az ingyenes szűrésen

Az Örs vezér terére érkezett a szűrőbusz – az Egészséges Budapest program keretein belül több szűrővizsgálaton is részt vehetnek az érdeklődők.

Boka-kar index mérés, laborvizsgálat, légzésfunkció, ultrahang – ezeken a szűréseken vett részt az Erzsike néni, aki nagyon okos dolognak nevezte a programot. „Az ember törődni szeretne az egészségével, de ha szeptemberben kérek időpontot, akkor azt mondják nekem, hogy márciusban érdeklődjek. Itt pedig sokan elvégeztethetik a szűréseket, a szakemberek pedig bájosak, gyorsak, az eredményeket e-mailben küldik” – fogalmazott.

Ezeken kívül egyebek mellett mellkasi röntgen vizsgálatra, demenciaszűrésre, véroxigén, vércukor, koleszterint szint mérése, látásvizsgálatra is lehetőség volt, a szervezők gyógytorna bemutatóval is készültek, sőt, a fővárosi idősügyi ellátásról is kaphattak felvilágosítást az érdeklődők.

Horváth Csaba polgármester rámutatott: az egészségügy a betegellátásra rendezkedett be, Zuglóban pedig évek óta a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, mert – mint fogalmazott – minden egészségben eltöltött perc, óra, év az, ami jóérzéssel tölt el bennünket. „A megelőzés legfontosabb része a szűrés, az egészséges életmódra tanítás. Akkor tesszük a legtöbbet önmagunkért, ha megpróbáljuk elkerülni a bajt. Ebben segít ez a program is” – magyarázta a polgármester, aki azt is elmondta, a kerületben évek óta működő Zuglói Egészségfejlesztési Iroda munkatársai szinte az összes rendezvényre kitelepülnek, szűrővizsgálatokat végeznek.

Kapcsolódó cikkek