Zuglói ovis olimpia

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg az Ovi-kupát a zuglói óvodák március 18-án. A kerület egyik legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénye az elmúlt 27 évben egy cseppet sem veszített varázsából. Az Ovi-kupa mindössze egy alkalommal, 2021-ben a pandémia miatt maradt el, egyébként minden évben megrendezték, sőt néhány évig még a Főváros is próbálkozott azzal, hogy a zuglói ovis sportrendezvényből egy budapesti esemény legyen.

A kerület védjegyének számító Zuglói Ovi Kupát idén a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola tornatermében rendezték meg, szervezői ezúttal a Zuglói Egyesített Óvoda Bóbita Tagóvoda pedagógusai, illetve Széphegyiné Vasas Mónika intézményvezető és természetesen az örökös főszervező, Nászné Szíjjártó Erzsébet, a Mókavár Tagóvoda vezetője voltak.

Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt 25 alkalomhoz hasonlóan idén is a kétszeres olimpiai- és négyszeres világbajnok öttusázó, a magyar öttusaválogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Martinek János volt a zsűri elnöke. Ez azért is fontos momentum, mert a dr. Mező tornatermét évekkel ezelőtt róla nevezték el.

A dr. Mező Ferenc Általános Iskola tornacsarnokában idén a Zuglói Egyesített Óvoda 22 tagintézményének 23 csapata (a Bóbita Tagóvoda két csapatot is benevezett) küzdött meg az ajándékokért. A szervezők a hagyományokhoz hűen négy etapban bonyolították le a versenyt, így négy győztest és közülük egy abszolút győztest hirdettek. Ez utóbbinak régen azért volt jelentősége, mert az abszolút győztes a kupa mellé a következő évi Ovi-kupa rendezését is feladatául kapta. Tavaly azonban változott a helyzet, és az idei rendezőt, a Bóbita Tagóvodát már sorsolással választották ki. A szervezésben azonban az óvodapedagógusok nagy segítséget kaptak a BVSC-Zuglótól, mely az idei kerületi ovis esemény fő támogatója lett.

Idén Budapest ad majd otthont az atlétikai világbajnokságnak – mondta Nászné Szíjjártó Erzsébet -, ezért a 2023-as Ovi Kupa versenyszámai is atlétikára épültek. A nyolcfős csapatoknak váltófutásban, távolugrásban, gerelyhajításban, súlylökésben, gátfutásban és gyaloglásban kellett játékosan megmérkőzniük egymással.

Zuglói Ovi Kupának hívják ezt az eseményt – mondta Horváth Csaba polgármester -, de valójában ez egy ovis olimpia, ahonnan akár még a jövő olimpikonjai és nagy bajnokai is kikerülhetnek. De, ha nem is lesznek majd bajnokok a mostani gyerekek, a mozgást biztos, hogy meg fogják majd szeretni – tette hozzá a polgármester.

Tóth Sándor, a BVSC-Zugló alelnöke utalva a klub jelmondatára – „A klub, ahol a sport elkezdődik” – közölte, a valóságban a sport már ovis korban elkezdődik, és a BVSC-ben csak folytatódni fog. Erre jó példa a rendezvény egyik díszvendége és díjátadója, Decker Ádám vízilabdázó volt, aki zuglói ovisként (Kerékgyártó óvoda) került valamikor a BVSC-Zuglóba, majd felnőttként világbajnok, Európa-bajnoki-, világkupa- és világligaérmes vízilabdázó lett.

Farkas Tibor Jánosné, a Zuglói Egyesített Óvoda vezetője elmondta, bár a Zuglói Ovi Kupa egy verseny, valójában minden résztvevője győztesnek számít, ennek megfelelően minden óvodás ajándékokkal és élményekkel gazdagon távozhatott az eseményről. Ám, mégis kialakult egy sorrend a résztvevők között. A négy fordulót ugyanis a Bóbita, a Narancs, a Tündérkert és a Játékszín nyerték, míg az abszolút győztes a Cseperedő Tagóvoda csapata lett.

Kapcsolódó cikkek