A vasútállomás környékének közlekedéséről ötleteltek

Autómentes hétvége, közösségi öteltelés, szakértők, problémafeltáró séta – ezekkel várták a szervezők azokat, akik részt vettek a Zugló vasútállomás és annak környékének közlekedéséről tartott programon. November 18-án és 19-én lezárták az állomás melletti Francia út egy részét, szombaton mobilitás témában gyerekfoglalkoztató volt, vasárnap a felnőtteket várták.

Legyen itt találkozó pont – hirdették egy hatalmas kartonpapíron a MiZuglónk, a Magyar Kerékpárosklub és a Réfe Suli szakemberei, akik összegyűjtötték a közlekedés fejlesztésére vonatkozó ötleteket. – Rámpa kellene, hogy ne kelljen a bőröndöket és a babakocsikat cipelni, ez nem hiszem, hogy nagy összeg – mondta Dömötör Ákos, aki szerint a közvetlenül a kijárat mellé kellene egy zebra.

– Hiába van egy a Hungária körútnál, nem mindenki arra megy, ráadásul az időseknek nagy kerülő az a több száz méter – fogalmazott. Véleményével Katalin is egyet ért, neki a rámpa a legfontosabb. Megtudtuk, hogy sokat jár kerékpártúrára, és bár zuglói, sokszor inkább a Nyugati téren száll fel a vonatra, mert Zuglóban nem tudja felcipelni a peronra az egy hetes túrára felszerelt biciklijét. Ezek mellett többen megemlítették, hogy pollerekkel gátolják meg a szabálytalan parkolást, volt, aki lámpás kereszteződést szeretne, másvalakit pedig a kihelyezett konténer zavar.

A programon részt vett a körzet önkormányzati képviselője, Lepsényi László, aki ezek mellett a közvilágítás hiányát, a régi fabódék elhanyagolt helyét is megemlítette, és egy fedett kerékpártárolót is hiányol, ugyanakkor úgy véli, ha megvalósul a 4-es metró beruházás, az az egész csomópontot átalakítja.

Emődy Barbara a Magyar Kerékpáros közlekedési munkacsoport vezetője, Lukács Máté, a jarkokelo.hu operatív vezetője és Bodrog Zoltán urbanista, a Sétáló Budapest szakpolitikai vezetője osztották meg gondolataikat a témával kapcsolatban, utóbbi sétát is tartott a környéken.

Emődy Barbara szerint a zuglói az egyik nagyforgalmú, katasztrofális állapotban lévő vasútállomás. Arra bíztatja a civil szervezeteket, hogy bátran keressék meg a klubot, fogjanak össze. Az operatív vezető pedig azt hangsúlyozta, hogy folyamatosan fel kell emelni a szavukat, szerinte hatásos, ha a nyilvánosság előtt emelik fel szavukat. Lukács Máté problémának látja, hogy egy-egy problémás területen több illetékes is van, akik kényesen figyelnek arra, hogy ne nyúljanak túl saját határaikon. Bodrog Zoltán arra kéri a helyi és a fővárosi önkormányzatot, továbbá a MÁV-ot, hogy minden szereplő inkább aktivista szemlélettel tekintsen a problémákra.

Csikai Mária projektmedzser lapunknak elmondta, az összegyűjtött ötleteket elküldik a zuglói, a fővárosi önkormányzatnak valamint a MÁV-nak, és párbeszédet, közös gondolkodást szerveznek a témában.

Kapcsolódó cikkek