Boltvadász – A téli vitaminpótlásról

Pénztárcabarát alternatíva-e a téli vitaminpótlásra a mirelit zöldség-gyümölcs?

Személyes véleményem, hogy igen, mivel a fagyasztás során a vitamintartalmuk nem csökken, és semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert nem használnak fel a gyártó cégek.

Több mint 70 éve van jelen a konyháinkban a mirelit, így a szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz már egész évben hozzá tudtak jutni a háziasszonyok. Tudták, hogy az akkori Magyarországon, a felvidéki Diószegen létesült először hűtőipari gyár 1943-ban?

Ez a vállalat készített elsőként gyorsfagyasztott készítményeket, Frigelite név alatt, majd 1945-től MIRELITE lett a márkanév, mely a Mezőgazdasági Ipar Részvénytársaság (MIR) kezdőbetűiből és az elit (mint kiváló) szóból alakult ki.

Felhasználásukhoz néhány jó tanács: a fagyasztott termékek elkészítésének legjobb módszere a párolás. Ha ezt kevés víz hozzáadásával, lassú tűzön végezzük, akkor az alapanyagok íze megmarad, a vitaminokból pedig keveset veszítünk. Figyeljünk arra, hogy a fagyasztott termékek egészen a felhasználásig fagyott állapotban maradjanak, vagyis lehetőség szerint ne szakadjon meg a „hűtőlánc”. Amennyiben rendelkezik hűtőn fagyasztó résszel, érdemes időnként átnézni, mert általában 6-12 hónapig felhasználhatóak a termékek.

Ha az üzletekben egész évben kapható, heteket utaztatott, nem szezonális zöldség-gyümölcsöket vesszük alapul, akkor bizony egészségesebb lehet a mirelit, mert valószínűleg több vitamint és nyomelemet tartalmaz, mint a téli „friss” áru.

Nem csak az én véleményem szerint, a gyorsfagyasztás a legjobb tartósítási mód a tápanyagok, értékes összetevők megőrzése és a viszonylag hosszú eltarthatóság szempontjából és – ez már az én véleményem – egy csomó időt és pénzt spórolunk felhasználásukkor. Javaslom, hogy használják bátran a téli időszakban a fagyasztott zöldség-gyümölcs termékeket!

Kapcsolódó cikkek