Boltvadász – japán konyha

Karcsú, kecses nők, méla porcelánok,
Szomorú vázák szép Napkeleten.”

(Juhász Gyula: Pillangó kisasszony részlet)

Hogy minek az apropóján kezdem az aktuális „vadászatomat”  a fenti idézettel?

1947 óta, november 3-án tartják a Japán kultúra napját, a japán császári hatalmat helyreállító Mucuhito, a mostani császár, Akihito dédapja 1852-es születése előtt tisztelegve.

Gondoltam, ez okból egy kicsit ismerkedjünk meg a távol-keleti ország étkezési szokásaival, konyhaművészetével röviden a teljesség igénye nélkül. A japán konyha alapanyagait tekintve, hasonlít a kínai konyhához. Reggel és délben bőséggel esznek, elsősorban rizst, levest és halat, de a legfontosabb étkezés számukra a vacsora.

Világszerte ismert ételük-italuk a sushi – formájuktól függően nigiri vagy maki -, a wasabi –más néven vízi torma -, vagy a tésztába mártott és olajban kisütött vékonyra vágott zöldségek, halak és húsok egyvelege a tempura, a szaké és a matcha tea. Japánban a „melegvérű” állatok húsa nagyon drága, ezért is mindennapi étkezésük része a tenger összes „herkentyűje”.

A leveseik többségét – ami sűrű és enyhén kocsonyás – zöldség, szójakrém, tofu felhasználása jellemzi. A szárított tonhalból, kombuból (tengeri alga) és siitake gombából készült leves a szuimonó.

Ételeiket különböző tésztafélékkel gazdagítják, például a  mungóbabból készült husaméval (üvegtészta), vagy a konjaklisztból készült shiratakival. Étkezés közben szívesen fogyasztanak sört, vagy pezsgőt. Egyik specialitás desszertjük a narancscsésze, amely narancshéjban felszolgált narancslé, szilvadzsem, és krémsajt pikáns ötvözete. Fontos szerepet játszanak a télire eltett savanyú zöldségek (cukemono), amit a tél folyamán fogyasztanak. Ilyen például a kínai kel, uborka, padlizsán és répa, ezenkívül az ume (zöld, éretlen szilva). Ezeket nem ecetbe, hanem sósvízbe, miszo- vagy rizslevesbe teszik el.

Tudták hogy Japánban az étkezés helyszínére történő belépés előtt le kell venni az utcai cipőt, még az étteremben is, és a cipő orrának kifelé kell néznie? és hogy a küszöbre nem szabad rálépni? csak hogy egy kis érdekes szokással zárjam soraim.

Az árvadászat célkeresztjében, a fentieknek megfelelő és a felkeresett üzletekben forgalmazott termékek állnak, de ajánlom figyelmükbe az interneten megtalálható webáruházak bőséges választékát is.

Kapcsolódó cikkek