Boltvadász – Megkezdődött az ősz, itt a papírzsepi szezonja

Elérkeztünk az év utolsó negyedévének, Mindszent havába.
Megkezdődött az ősz, terjednek az ilyen-olyan vírusok. Ennek következménye, hogy több papírzsebkendőt és wc papírt használunk ebben az időszakban.

A XV. század legvégén találunk említést először a zsebkendőről, de tulajdonképpen az olaszok hozták be a divatját, az általuk fazolettónak nevezett kendő révén. A papírból készült zsebkendő csak az 1920-as évektől terjedt el, amikor is az amerikai Kleenex arctisztító kendőt gyártó cég, egyik megfázott dolgozója orrfújásra használta és rájött, hogy ha a váladék egy eldobható papírban landol az sokkal higiénikusabb. A 2-3 rétegű, illatosított, 10-es 100-as, dobozos – és még sorolhatnám – papírzsepi a mindennapok részévé vált.

A WC-papír első használatára a VI. századból van bizonyíték. Állítják, hogy a Scott fivérek az elsők, akik perforált wc papírt árultak gurigán, de az első, aki a ma ismert papírt szabadalmaztatta 1871-ben, az az amerikai Seth Wheeler volt.

2021-ben Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna volt toalettpapírból, papírzsebkendőből és háztartási papírtörlőből. Minden gyártó igyekszik környezetbarát papírok irányába fordulni. Az újrahasznosítással egy tonna papírra jutó 50 köbméternyi vízmegtakarítást lehet elérni.

Érdekesség, hogy a svéd Essity cég, a világ egyik legnagyobb papírgyártója, mezőgazdasági melléktermékként keletkező búzaszalmából készít kiváló minőségű higiéniai papírtermékeket. A szalma használatával kevesebb vizet és energiát használnak fel.

Ezért már azzal is rengeteget teszünk a Földünkért, ha csak egy olyan apróságot cserélünk újrahasznosítottra, mint a WC-papír. A bolti papíráru felmérésem is ennek tükrében készült.
Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek