Boltvadász – Mikulás és csizma 

Mi köti össze Mikulást és az olaszországi Barit?

Előlegezzük meg magunknak, hogy jók voltunk egész évben és hogy csizmánkat majd telepakolja mindenféle finomsággal a Télapó. A nagyszakállú viszont csakis a szépen kitisztított cipőbe hajlandó ajándékot tenni, tehát itt az ideje egy alapos cipőtisztításnak, de nem csak december 5-e este, hanem egész évben.

Dobogós helyezésen van a lábbelink, amire a mindennapokban felfigyelnek az emberek. A régi időkben a luxus, jólét egyik mérvadója volt a tiszta lábbeli. Szerencsére ma már nem, de meghatározó pontja a kinézetünknek. Cipőnk állapota sok mindenről árulkodhat, például az igényességünkről. Igaz, hogy nem nézhet ki mindig makulátlanul, de törekszünk rá. Ez nem csak kinézetünkre történő odafigyelésre utalhat, hanem mellesleg mindenhova egy jó belépő is. Lehet régi, tiszta cipőben jól mutatkozni és új, piszkos cipőben szégyenkezni. Akár a sportcipőket, a szexi női csizmákat, az elegáns velúrbőr cipőket kedveljük, ápolásukat nem szabad elhanyagolni. Nemcsak azért, mert egy foltos vagy sáros lábbeli rontja a megjelenésünket, hanem azért is, mert a megfelelő karbantartás hiánya akár 5-6 hónappal is megrövidítheti a cipő élettartamát. Már a vásárláskor érdemes megnézni, hogy a gyártó milyen tisztítási módszereket javasol és ennek megfelelően beszerezni a megfelelő szereket, eszközöket. Például az impregnáló szerekkel megóvhatjunk az időjárási viszontagságoktól cipőink többségét, használata az őszi, téli csapadékos időben kifejezetten ajánlott. A műanyagból vagy műbörből készült lábbelinknek elég egy vizes lemosást követően puha és száraz ronggyal történő áttörlés. A velúrnál figyeljünk arra, hogy semmilyen krémet ne kenjünk rá, mert azzal gyakorlatilag tönkre tesszük, gumikefe vagy fehér cipőradír segítségével keféljük tisztára. És máris ragyogó dorkóval léphetünk ki a lakásból.

A régi időkben még találkozhatunk utca cipőpucolókkal is, de ők mára már eltűntek. Érdekességképpen: Houdini, – született Weisz Erik Budapest 1874.- gyermekkorában cipőpucoló volt, vagy Luiz Inácio Lula da Silva, cipőpucoló fiúból lett a jelenlegi brazil elnök. 1946-ban készült róluk a Sciuscià – Cipőtisztítók – magyar címe: Fiúk a rács mögött – olasz filmdráma. Még egy magyar vonatkozású szomorú érdekesség, ami 1990. március 23-án esett meg Budapesten. A Hősök terén az 1972-es olimpia ökölvívó-bajnoka, Gedó György cipőt pucolt, elmondása szerint végső megoldásként, hogy ne haljon éhen.

Na de térjünk vissza a kezdetekhez, Szent Miklóshoz alias Mikuláshoz és históriájához. Legendájának eredete a római Lycia provinciából indult. Miklós, Myra város püspöke a szívén viselte az emberek sorsát, gyakran beszélgetett a gyerekekkel, a betegekkel és segített a rászorulókon. Mivel az a hír járta, hogy az olaszországi Bari városába vitték Miklós ereklyéit, ezért a Szent Miklós Katedrálist a gyerekek és a betegek védőszentjéről nevezték el, és mára kicsik és nagyok őt is ünnepeljük decemberben.

Elő a Bagarollal, hogy ragyogjon az a csizma hatodikára!

Kapcsolódó cikkek