Boltvadász – Startol az üvegvisszaváltás!

Felkészülni, vigyázz, kész, …

Elrajtoltak a kötelezően visszaváltási díjas 50 forintos göngyölegek az üzletekben. Itthon 1,5 milliárd petpalackos és nagyjából ugyanennyi alumínium dobozos terméket vásárolunk évente, ami előreláthatóan 150 milliárd forintos tétel a kiskereskedelemben és sokkal nagyobb érték a környezetvédelemben.

Eddig csak a magányosan álló és porosodó visszaváltó automatákkal találkoztam, de az Aldiban már kezembe került az 50 forintot! érő 1,5 literes palack. Tehát már eljutottak a gyártók arra a szintre, hogy ez eldobható göngyölegbe töltött készleteik kifogynak és forgalomba hozzák „vigyél vissza” csomagolást.

Igaz, hogy körülbelül tíz évvel ezelőtt már megjelent a Minden Doboz Visszajár nevű kezdeményezés, kb. 200 automatával, de ezt eddig leginkább az erre „rászorulók” használták a tapasztalatom alapján. Az új rendszerrel kapcsolatban szeretném a figyelmüket felhívni, ami befolyásolni fogja a pénztárcánkat is amennyiben a kukába dobjuk az üres göngyöleget. Ha így teszünk a 150 forintos vízből 200 és 300 forintos sörből 350 forintos ár lesz. És szerintem nemcsak a visszaváltási díj okozhat még drágulást.

A rendszerüzemeltető MOHU-nak díjat, a megnövekedett visszaváltás miatt a plusz dolgozó munkabérét, az automata áramfogyasztását is ki kell fizetnie a kereskedőnek, ami valószínűsíthető, hogy a fogyasztói árakban is meg fog jelenni. Amire visszaváltásnál mostantól figyeljünk: azt a csomagolást lehet visszaváltani, amin szerepel a visszaváltási logó; amiért kifizettük az 50 forintos betétdíjat – érdemes lesz az elején elrakosgatni a blokkjainkat – a palackok épek és üresek legyenek; a címkéjükön található vonalkódok sértetlenek legyenek! mert az automaták az alak, vonalkód és súly alapján váltják vissza a göngyölegeket.

Biztos lesznek kezdeti nehézségek, problémák, hosszú percekig történő sorban állások és a „szelektív kukázók” biznisze is látványos méreteket fog ölteni, de bízom benne, hogy idővel környezetünk meghálálja az erőfeszítésünket és mobil applikáció segítségével a visszavitt betétdíjak értékét jótékonysági szervezetnek is fel tudjuk ajánlani. Szóval felejtsük el a „taposd laposra” mozdulatsort és irány Zsákos Frodóként a visszaváltó automata. Ehhez kapcsolódóan, összehasonlítási alapként megnéztem néhány ásványvíz, üdítő, energiaital és sör árát a megszokott üzletekben.

Nyár végén megismétlem, már csak kíváncsiságképpen, hogy nem lett igazam a drágulással kapcsolatban!

Kapcsolódó cikkek