Ma egy hete elindult „élesben” a webrádiónk. Hosszú hetek és hónapok tervezése, fejlesztése előzte meg a pillanatot, amikor végre kiléphettünk a széles nyilvánosság elé.

Pillanatnyilag az adáslebonyolító rendszer tesztelése folyik. Készen van az első műsortábla, amely heti áttekintést ad arról, mikor melyik műsor hallható. Mint azt láttátok, a próbaadások ideje alatt most még csak különböző tematikájú, zenei blokkokat adunk, de a színfalak mögött már elkészültek az első beszélgetős műsorok és folyamatosan készülnek a továbbiak.

Kik készítik ezeket a műsorokat?

Röviden: Bárki aki kedvet érez hozzá. Bővebben: Elsősorban – de nem kizárólag – zuglói civilek, egyesületek, alapítványok vagy egyéb szervezeteik, illetve magánszemélyek, akiknek van ötletük, idejük és kedvük kipróbálni magukat ezen a téren. A műsorkészítők kizárólag önkéntességi alapon, saját maguk által választott témában, tetszőlegesen megválasztott gyakorisággal új felületet kapnak tevékenységük ismertetéséhez, promócióhoz, vagy megnyilatkozásaikhoz az őket érintő, vagy érdeklő közösségi ügyekben ennek a webrádiónak honlapján és műsorain keresztül.

Meddig tart a próbaadás?

Terveink szerint már jövő hétfőtől kezdődik a rendes üzemmód. Ekkor kerülnek először műsorba az első szöveges műsorok. Ahogyan ezekből egyre több készül el, természetesen úgy csökken majd a zenei programok aránya – de csendben sosem leszünk! Napi 24 órában szól a Zugrádió.

Milyen műsorok vannak már készen?

Felvételről kerül adásba két kulturális esemény, kiállításmegnyitó és már teljesen készen van, csak az indításra vár az Anyaélet című adás.

Milyen műsorokat terveztek még?

Egyeztetéseket folytatunk közbiztonsági-, drogprevenciós tematikájú adássorozatokról, ide várjuk a nemzetiségi önkormányzatokat, lesznek érzékenyítő műsorok, továbbá rendszeresen jelentkeznek majd adások kertészet, család, művészet, színház, egészség, szabadidő, várostörténet és Zugló közösségi életét érintő témákban. Előkészületben vannak újabb zenei válogatások, saját DJ-kkel, és többen jelentkeztek, hogy szívesen próbálnák ki magukat nálunk a legkülönfélébb zenei összeállításokkal.

Élő az adás?

Nem. Azt majd csak a következő lépcsőben. Technikai feltételeink pillanatnyilag még nem teszik lehetővé élő adás lebonyolítását, de már rövidtávú terveink között szerepel a szükséges feltételek előteremtése ehhez. Pillanatnyilag streamen megy az adás, előre betáblázott műsorrend szerint.

Mi történik ha lemaradtam egy műsorról? Meghallgathatom-e majd utólag?

Erre való a műsorarchívum. A zenei programokat nem-, de valamennyi beszélgetős programot vissza tudsz majd keresni a honlapunkról.

Mi a legsürgősebb feladat, amin éppen dolgoztok?

Az adáslebonyolító rendszer tesztelése mellett jelenleg a szignálokon dolgozunk és készülnek a Zugrádió szlogenjének felvételei, de kicsit még csinosítani akarunk a honlap kinézetén is.

Mikor lesz teljeskörű az adáskínálat?

Szinte soha! Folyamatosan bővülő tematikájú-, és választékú műsorkínálatban gondolkodunk. Eleinte ezek csak apró kis „szigetek” a zenei kínálat tengerében, de ahogyan egyre erősebb lesz a talk-radió jelleg, úgy növekszik a Zugrádió közösségi tartalma.

Hozzászólhatok, kommentelhetek a Zugrádión?

Hogyne! Már most is megteheted, hogy anonim formában chatelsz a honlap alján, de minden cikkhez hozzászólásokat írhatsz – a facebook profilod felhasználásával. Akár itt és most ehhez a poszthoz is!

Hosszútávú tervek?

Abból rengeteg van! Helyszíni koncertközvetítések, élő zenei felvételek, egyenes adás a kerület képviselőtestületi üléseiről, videótartalmak, betelefonálós műsorok stb.

Mi tegyek, ha kedvet kaptam hozzá, hogy én is itt rádiózzak?

Hát gyere jelentkezz! Ha velünk akarsz rádiózni, van egy műsorötleted, kipróbálnád magad DJ-ként várunk önkéntesnek, műsorkészítőnek, szerkesztőnek, vágónak, vagy akár száguldó riporternek. Várjuk a jelentkezésedet: zugloiradio@gmail.com de beadhatod jelentkezési lapodat a Zugló Civil Ház recepcióján elhelyezett szavazóládába is. Várunk!

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek