Szívvel-lélekkel dolgoznak a szociális munkások

A hagyományokhoz hűen, ünnepséggel köszöntötték a szociális dolgozókat a Zuglói Szociális Munka Napján. Az önkormányzat elismerését ketten, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti központ oklevelét tizenöten vehették át.

 

A kerület polgármestere köszöntőjében azt mondta, együttérzésből jelesre vizsgáznak a ZCSK dolgozói, munkájukba szívüket, lelküket beleadják, azoknak segítenek, akik enélkül a társadalom peremére sodródnának úgy, hogy közben egymást is támogatják.
Azért szeretem a polgármesteri hivatást, mert olyan emberekkel találkozhatok, akiknek segítség nélkül nehezebb lenne az életük csak úgy, mint a szociális munkások mindennapi tevékenysége nélkül – fogalmazott Horváth Csaba.

Horváth Zsolt alpolgármester szerint pedig az ünnepség azok napja, aki életre keltik és szünet nélkül életben tartják a szociális intézményeket, szervezeteket úgy, hogy közben saját gondjaik elé helyezik mások problémáját.

A köszöntők után a átadták a Gondozási munkáért díjakat, amelyet idén Foki Csilla, az óvodai és iskolai szociális munkások vezetője, és Udvarias Zita családsegítő vehette át. Foki Csilla lapunknak elmondta, arra a legbüszkébb, hogy munkatársai körében sikerült kialakítani azt az attitűdöt, hogy egymásnak is nagyon sokat segítenek, együtt gondolkodnak, és az is jó érzéssel tölti el, hogy a kollégái tűzön-vízen átmennek a gyerekekért. Udvarias Zita pedig egykori kolléganőjének, Somogyi Mártának ajánlotta a díjat, amit szerinte neki kellett volna megkapnia, de ő már nem dolgozik az intézményben. A most elismert szakember számos nagyon nehéz helyzetben lévő, nehezen kezelhető családdal kapcsolatos problémát oldott meg, és ért el változást egy-egy esettel kapcsolatban.

A nyár végi Év diákja díjátadón két tanuló nem tudott részt venni, ők a szerdai ünnepségen vehették át az elismerést. Várnagy Veronika és Faddi Bulcsú is – egyéb eredményeik mellett – nagy sikereket értek el matematika versenyeken. Mindketten azt mondták, a tantárgy a logikus gondolkodást segíti, amit az élet minden területén hasznosíthatnak.

Rácz József tűzoltó főhadnagy Zugló Közbiztonságáért Elismerő oklevelet vehetett át. A kerületi tűzoltó-parancsnokság munkatársát sok jó élmény köti a kerülethez, szeret itt szolgálatot teljesíteni, mert jó a társaság, a csapat, és hatékonyan dolgoznak együtt.

Zugló Lakosságának Szolgálatáért díjat Saska Gyöngyinek adományozta a képviselő-testület. A kitüntetett 1989. augusztusától 2021. decemberéig dolgozott a Zuglói Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskolában. Mint fogalmazott, inspiráló tantestület része volt 32 évig, kreatív, önálló munkát végezhettek, amelynek során maga is sokat tanult. Saska Gyöngyi azt mondta, ő úgy gondolja, már évekkel korábban megkapta a díjat a szülőktől, ugyanis az utolsó osztálya egy vérszilva fát ültetett az erkélye alá.

A ZCSK vezetője, Varga Sándor beszédében hangsúlyozta: munkájuk nemcsak egy hivatás, hanem egy belső erő, egy kiállás.
Sok helyzetben sikerült jó megoldást találnunk, rendszerszintű, innovatív, időt és áldozatot nem kímélő munkát fektetünk be, munkatársaim hivatástudattal, lelkükkel szolgálják Zugló lakosságát, azokat, akik nehéz helyzetben élnek nap mint nap – részletezte a vezető, aki arra is rámutatott, hogy életben tartanak egy recsegő, ropogó rendszert, aminek mindannyian ismerik az anyagi és társadalmi elismertségét.

Az Intézmény díját, az Együtt segítünk oklevelet Varga Sándor és a két szakmai vezető, Mahr-Urbán Beatrix és Szenthe Zsolt adta át Zelenák Réka szociális munkásnak, Nagy Adrienn védőnőnek, Csukay Gábor Lóránt rendőr főtörzszászlósnak, Tanos-Járai Eszter pedagógusnak, Paulik Veronika iskolapszichológusnak. Intézmény kategóriában az Aprófalva Óvoda, a Ringató Bölcsőde, a zuglói védőnők, a Kaffka Margit Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikus és Kollégium képviselői kapták. A civil szervezetek közül pedig az Anyák az Anyákért Alapítványnak, az Ökomenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulanciájának, az Élő könyvtár az Emberi Jogokért munkatársainak, és a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft-nek köszönték meg a közös munkát.

A szünet után Hevér László György önkormányzati képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke köszöntötte az ünnepelteket. Beszédében felemelő, embert próbáló feladatnak nevezte a segítségnyújtást és elmondta azt is, hogy van még mit tenniük, például egy XXI. századi gyermekjóléti központ létrehozásával tartoznak, és rengeteg feladatuk van még az idősügyi ellátásban is.

Kapcsolódó cikkek