
A karácsony egyik legédesebb szimbóluma a mézeskalács, melynek illata szinte minden lakásba beköltözik decemberben. Története jóval régebbre nyúlik, mint azt hinnénk. A méhek szorgos munkájától a Mikulás legendáján át egészen a karácsonyi asztalig hosszú és izgalmas út vezet, ami nem egyetlen történelmi eseményen alapul, hanem több évszázadon át formálódott. Története több mint négyezer évre nyúlik vissza.
Az ókori Egyiptomban már készültek mézzel édesített, fűszerezett sütemények, melyeket sokszor áldozati ajándékként használtak, míg Pannóniában régészeti leletek bizonyítják, hogy a mézes-fűszeres süteményeknek már az ókori Magyarország területén is voltak előzményei. A középkorban a mézeskalács valódi luxus finomságnak számított, hiszen az egzotikus fűszerek – fahéj, gyömbér, szegfűszeg, ánizs, szerecsendió, kardamom – ritkák és drágák voltak. A 11. századtól terjedt el Európa-szerte a készítése, a németországi Nürnberg, a mézeskalács egyik európai fellegvárává vált, míg nálunk az Árpád-házi királyok idején kolostorokban sütötték.
A mai magyar mézeskalács hagyománya a középkor végén és a kora újkorban alakult ki. Debrecen a mesterség egyik központjává vált, híres mézeskalácsa messze földön ismert volt, de Pozsonyban a 17. században már megalakult az első magyar mézeskalácscéh is. Ettől kezdve a díszítése „művészi magaslatokba” emelkedett és nem csak decemberben. A tükrös szívek, huszárok, kardok és más formák üzenetet hordoztak, szerelmi ajándékként vagy vásári portékaként volt megvásárolható. Méhek nélkül azonban nincs mézeskalács, mivel a süti lelke a méz.
Magyarország ebben különösen erős: 1,2 millió méhcsalád és 21 ezer méhész dolgozik országszerte és 13 méhcsalád jut 1 km²-re. Évente 22–25 ezer tonna méz készül, ennek 60–70%-a export – főként Németországba, Olaszországba, Franciaországba. Jelenleg a Tescoban, Sparban a magyar virágmézet 2996 Ft/kilós áron, de a minőségi, prémium termékeket 6000–8000 Ft/kg egységáron lehet megvenni. Aki viszont extrémre vágyik, a Lidlben Mézeskalács-ízű krémet (400 g – 999 Ft) is vásárolhat.

Visszatérve a süteményre. A mézeskalács egyik csodája, hogy megfelelő tárolás mellett hosszú ideig megőrzi minőségét, például a puha mézeskalács 2–3 hétig is friss, a kemény, ropogós típusok 3–4 hétig is elállnak, a házikók és dekorok akár évekig is megőrizhetők, míg fagyasztva 6–8 hónapig eltarthatók. A puhaság megőrzésének titka pedig a légmentesen záródó doboz, a mellé tett almaszelet vagy kenyér (amit pár naponta cserélni kell!) és a hűvös, száraz, sötét tárolóhely. Tehát nyugodtan elkészíthetjük már most az ízlésünknek megfelelő sütit.
Összefoglalva: a mézeskalács hosszú utat tett meg az ókori kultuszételektől a középkori céhes mesterek alkotásain át egészen a Mikulás csizmájába rejtett édességekig. Ma már elválaszthatatlan része a karácsonyi készülődésnek, ünnepi hangulatnak. Minden falatban ott vannak a méhek és a méhészek munkája, a régi mesterségek hagyományai. A karácsonyi asztalra kerülve így válik a mézeskalács nem csupán süteménnyé, hanem élő történelemmé és az év végi ünnepek egyik legszebb jelképévé.
Pénteken 10.00 és 18.00 órától a Zugrádió műsorán
Zugrádió – Zugló hangja

