
Nem a nemzetre, hanem a dinnyére fókuszál a mai kérdésem. Az elnevezés egyik magyarázata, hogy az óriás gyümölcs kerek formájának köszönhetően gurul, gördíthető, görgethető, vagyis görög.
Az Afrika déli részéről származó növényt a X. században Kínában már, mint dinnyét termesztették. Délkelet-Ázsiában többnyire zöldségként fogyasztják köretként, savanyúságként, sőt, szinte minden részét fel is használják. A héját sóban konzerválják, a magjait megpörkölik (magnéziumban, vasban és cinkben gazdag), mint nálunk a napraforgómagot, sőt még a leveleit is salátaként fogyasztják. Dél-Európában mostanában gasztronómiai élmény fetával, olívabogyóval, lilahagymával, zöld citrommal és mentával is fogyasztani. Hűsítőként, mint granita (jégkása) is sikert aratott.
A múlt században Édesanyám előszeretettel ette nagy karéj zsíros kenyérrel. Anno ők még főételként is ették a nyári napokon ezt a sokak által gyümölcsnek tartott, de a tökfélék családjába tartozó zöldséget. A szóbeszéd szerint, a jó parasztasszony a vetés előtt leült vagy leguggolt a földre, hogy olyan gömbölyű és nagy legyen a termés, mint az ülepe.
Az üzletek többségében már megfizethető áron vásárolható a Magyarországon közel 2900 hektáron termesztett 17 féle dinnye valamelyike: a görög, a sárga, a magos, a magtalan, a piroshúsú, a sárgahúsú, a zöld, a csíkos, a csányi, a hevesi, az ovális, a gömbölyű és még sorolhatnám.
Mindig mosolyra fakaszt, amikor a boltokban nézem az embereket, hogy ki hogy választ dinnyét: paskolgatva, szaglászva, kopogtatva, görgetve, foltot keresve, szárat vizsgálva. Mindenkinek megvan a saját módszere a „tuti” kiválasztásra, de – a lékelés megszüntetése óta – kell hozzá szerencse is, hogy a legédesebbet megtaláljuk.
Említenék néhány érdekességet a sárgadinnyéről is. Könnyen emészthető cukrokat, rostot, karotint, pektint, folsavat, vasat, ásványi sókat, zsírokat, valamint B, A, C, E, K vitaminokat tartalmaz. Ezenkívül sok káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, valamint olyan mikroelemeket, mint a bór, jód, réz, fluor, króm, cink.
Legtöbbször önmagában esszük, de fűszerezhetjük is. Kiválóan passzol a zöldfűszerekhez, így például a mentához, bazsalikomhoz, a tárkonyhoz vagy a metélőhagymához. A gyömbér és a bors is jó választás. Készíthetünk belőle nyári hűsítő levest, fagylaltot, felhasználhatjuk süteményekhez, salátákban izgalmas betét, pármai sonkába csomagolva pedig kitűnő előétel.
Az aktuális árakkal kapcsolatban javaslom figyelmükbe a https://arfigyelo.gvh.hu/ árfigyelő rendszert, mert ez most tényleg jó online felület, még akkor is, ha csak a kötelező adatszolgáltatási körbe tartozó termékeket tartalmazza. A kereskedelmi láncok igyekeznek ennél több akciós terméket feltölteni a későbbiekben.
Mindenkinek kívánok minél édesebb válogatást!


