Álom havában az év utolsó hónapjában, a karácsonyi előkészületek közepén járunk. Előfordul, hogy valaki már mindent beszerzett, előkészített, bevásárolt, becsomagolt és már az ünnepi asztal ezüst eszcájgja is fényesen ragyog. Hát ők az irigyelhető szerencsések!
Annak, aki még tanakodna az ünnepi asztalra valóval kapcsolatban, íme egy kis ötletelés. Az ilyenkor kihagyhatatlan mák a gazdagságot jelképezi, a méz megédesíti a mindennapokat, a fokhagyma az egészséget biztosítja, az alma a család összetartozását erősíti, a dió az ártó szándékot űzi el, a hal pikkelye és a töltött káposzta pedig pénzt hoz a házhoz- tarja a hiedelem.
Most mégis kicsit másképp ajánlanánk az ünnepi asztalra a pulykát, malacot, mivel tavaly ilyenkor a hal volt a központi elem. Töltsük meg a pulykát almával – ahogy Chilében – vagy zsályás-hagymás töltelékkel, mint a brit szigeten és adjunk hozzá áfonyaszószt – ez még arra az esetre is jó, ha egy kicsit kiszáradt-, vagy szolgáljuk fel sütőtök krémmel, ahogy Észak-Amerikában teszik.
De tölthetjük franciásan, gesztenyével is. Bár a sertéshús nem a legikonikusabb karácsonyi húsunk, azért sok helyen kerül az asztalra, mert nemcsak zamatos, hanem végtelenül sokféle módon elkészíthető bármelyik sertés- és malacrész. A hozzá tálalt köretnek is csak a fantáziánk szabhat határt.
Dél-Amerikában forró parázson grillezik vagy kemencében sütik az előre bepácolt húst. Indiában a sertéspörköltet megfőzik, majd néhány napig pácolják, mielőtt tálalnák – így az ecet, a fűszerek és a chili ízeinek van idejük összekeveredni és megpuhulni a húson. A kubaiak jellemzően fekete babbal, rizzsel és fokhagymás yuccával tálalják.
Spanyolországban a sertéshúst lassan sütik, amíg a héja ropogós, sötétbarna színűvé nem válik, karamellizált burgonyával és a hús alatt főtt hagymával tálalják.
És elengedhetetlen része az ünnepi asztalnak a fogásokhoz tálalt bor.
Egy kis gyorstalpaló, hogy mit mihez: sertéshúshoz a szárazabb, hordós érlelésű fehérborok a legjobbak; szárnyasok mellé a könnyű, száraz félszáraz fehérborok a legjobbak, sült fogyasztásakor akár a rozé is szóba jöhet. Marha- és vadhúshoz különböző testes vörösborok ajánlottak; de több pincészet már feltünteti a címkéin, hogy milyen ételhez ajánlja az adott bort, érdemes ezt is megnézni az üzletekben.
További kellemes készülődést és békés ünnepeket kívánunk mindenkinek!