Boltvadász – Jeges kávékavalkád
Frappe, freddo, jegeskávé, kezdődhet a nyári frissítő kávézás, ebben a kánikulában!
A jegeskávé készítése több évtizedre nyúlik vissza és változatuk megszámlálhatatlan. Mivel a kávé és a jég régi jó barátok, legegyszerűbb változat, ha megszokott eszpresszónkat ráöntjük a jégkockákra, de azért én ennél több ismeretet szeretnék adni Önöknek az itallal kapcsolatban.
1964-ben Todd Simpson perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára: a kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, és az így kapott itóka lágyabb, kevésbé savasabb lett. Ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy változata.
A granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleség: még a forró kávéba elkeverjük a cukrot, majd egy marék jégkockával, fél pohárnyi hideg vízzel botmixerrel vagy turmixgépben összedolgozzuk. Ezt hívhatják espresso freddo-nak is, de még népszerű a shakerato, amihez a kávét tört jéggel és cukorral rázzák össze egy shakerben.
A kávékultúra Olaszországban körülbelül azóta létezik és virágzik, hogy az 1500-as években először hoztak be kávébabot az országba. Mára ugyanúgy az olasz kultúra részévé vált, mint a pizza és a XVI. század óta tökéletesítik az elkészítését és fogyasztásának művészetét. A kávézás az élet egy olyan része, amelyet az olaszok a mindennapi életükben is élveznek. Na de elszakadva a „csizmától” Katalóniában és Portugáliában citromszeleteket adnak a jegeskávéhoz, Vietnámban cukrozott, sűrített tejjel fogyasztják, Németországban és Ausztriában tejszínhabbal és fagylalttal fogyasztják.
A frappé 1957-ben, a Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron indult be, de az athéni olimpia idején terjedt el Európában az istant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és jégkockából kevert, tetején kávéhabos hűsítő finomság. Egyik jobb mint a másik! De ha valami nagyon különlegesre vágynak, akkor ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felhúzott kávéból készül.
Erre öntjük az eszpresszót, majd lime levet csöpögtetünk rá. Vagy, a kesernyés ízvilág rajongóinak itt van az eszpresszó tonic, amihez először a tonikot egy sok-sok jéggel megpakolt pohárba öntjük, aztán óvatosan rácsorgatunk egy szimpla vagy dupla eszpresszót, majd egy szelet lime-mal és néhány mentalevéllel ízesítjük. Bármelyiket is szeretjük, vagy készítjük, minden cseppjét, elfogyasztásának pillanatát élvezzük ki!

Kapcsolódó cikkek